Политика за Замяни

УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ

Ако по някаква причина покупката ви не ви удволетворява, имате право да върнете или замените продукта в рамките на 15 дни от датата на получаване. Продуктът трябва да е неизползван и в оригиналната си опаковка. Моля, когато получите поръчката си, пробвайте продукта върху бельо. Поради хигиенни причини не можем да приемаме продукти, които са носени. Продукти, които се носят повече от 10 минути, се считат за използвани и не могат да се връщат или заменят. Също така продукти, които са направени по поръчка или персонализирани, не могат да бъдат променяни.

 

УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

Върнатите продукти трябва да отговарят на следните условия:

  • Неизползван
  • Неподдържани
  • Немити
  • Всички прикрепени етикети
  • Няма миризми, различни от естествената миризма на продуктите
  • Няма косми от хора или домашни любимци
  • Без стрии или трайни бръчки, особено върху предмети с латекс
  • Оригинална опаковка
  • В рамките на 15 дни от датата, на която сте получили първоначалната си покупка

 

НАЧИНИ ЗА ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

Ако върнатите продукти не отговарят на условията които са посочени по нагоре в текста , за съжаление не можем да завършим процеса на замяна или връщане и продуктите ще бъдат върнати обратно на клиента.

Преди да върнете вашите продукти, моля свържете се с нас на 0885878080 МОБИЛЕН | 0885150118 МАГАЗИН (понеделник-петък от 10 до 17 часа) или чрез имейл на [email protected].

Изискване за връщане на продукта е попълването на формуляра за промяна на продукта, който ще намерите в пакета, който сте получили. (Възстановявания не се приемат без попълнен формуляр)

Във формуляра за промяна на продукта отбелязвате кой продукт искате да получите, код или описание, цвят и размер. Ако върнатите продукти отговарят на всички горепосочени условия и възстановяването на сумата ви е одобрено, тогава ние ви изпращаме новия продукт, който сте поискали. В новата ви поръчка се генерират само разходите за доставка.

Изпращате вашия продукт или продукти, които искате да промените на:

Офис на Speedy, гр. Петрич, ул. Места 3, Промишлена зона, (за Zeta Body). За връщането си можете да използвате само куриерска фирма Speedy.

Ако върнатите продукти не отговарят на изискванията, тогава за съжаление не можем да завършим процеса на замяна и продуктите се връщат обратно на клиента за своя сметка.

 

МЕЖДУНАРОДНИ ПОРЪЧКИ

Приемаме връщане на международни поръчки в рамките на 30 дни от датата на доставката на поръчката.

Клиентът носи отговорност за връщането на доставката и всички обратно мита и данъци.

 

ОТГОВОРНОСТ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Моля, обърнете внимание, че рискът от загуба, повреда или унищожаване на продукта остава за „потребителя“, докато продуктът не бъде получен от „компанията“. В рамките на петнадесет (15) календарни дни от датата, когато е поучена информация за валидно упражняване на правото на отказ от „потребителя“, „Компанията“ трябва да върне нетната стойност на продукта под формата на ваучер в съответствие с процедурата посочена по-горе в текста.„Компанията“ има право да забави предоставянето на ваучер за отстъпка до получаването на продуктите. „Компанията“ не е длъжна да върне на „потребителя“ част или цялата цена на ваучерите, ако има промяна на стойността на продукта, поради използването на продукта от страна на „Потребителя“ по начин, който е променил естеството и вида на нормалния продукт. Върнатият продукт ще бъде прегледан, за да се определи неговото естество, неговите характеристики и неговата функция. В този случай „потребителят“ е отговорен за намаляването на стойността на продукта поради неговото неподходящо използване. Компанията изрично си запазва правото да провери върнатия продукт след получаването му и да приспадне част или цялата цена на „потребителя“ поради неподходяща употреба.

 

ГРЕШКА В НАПРАВЕНАТА ПОРЪЧКА

Ако има грешка в изпълнението на вашата поръчка (грешен размер, цвят или модел), трябва да се свържете с нас в рамките на 15 дни от датата на доставка. В този случай ние се ангажираме да ви изпратим продукта, който съответства на вашата поръчка, без такса. Ние ще поемем разходите за връщане и доставка. Върнатият продукт трябва да отговаря на изброените по-горе условия.

 

ДЕФЕКТИВНИ ПРОДУКТИ

Ако получите дефектен продукт, трябва да се свържете с нас в рамките на 15 дни от датата на доставка. Ще бъдете помолени за подробности за кода на продукта и вида на дефекта. Ще бъдете помолени и за снимки, показващи неизправността. Ние ще ги проверим отблизо и ще ви уведомим дали имате право на замяна. В случай на замяна, разходите за връщане и експедиция се поемат от клиента.

 

ПОЛИТИКА ЗА ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА

Валидността за рекламация е  15 дни от датата на доставка. Ако са изминали повече от 15 дни от датата на доставка, за съжаление не можем да приемем вашата рекламация.В  рамките на 15-дневния период, промените се извършват, както е описано по-горе. Във всички случаи, върнатият продукт трябва да отговаря на изброените по-горе условия.

 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Ако искате възстановяване на сумата, ще трябва да попълните формуляра за промяна на продукта и да го поставите в пратката с продуктите, които искате да върнете.

Във формуляра за връщане ще трябва да въведете името на банката и номера на сметката, на която ще ви бъде възстановена сумата.

Внимание! Възстановяването не включва разходите за доставка, а разходите за връщане на пакета се начисляват на клиента.

Изпращате ни продуктите, които искате да върнете, на следния адрес:

Офис на Speedy гр.Петрич, Промишлена зона, ул Места N 3 (за Zeta Body) За връщането си можете да използвате само куриерска фирма Speedy.

Възстановяването на сумата се извършва в рамките на 1-6 работни дни.

* Използваните продукти не се връщат.

 

ВНИМАНИЕ

Ако почувствате дискомфорт, при употреба незабавно спрете да го използвате. Проверете  таблицата с размери. Поръчването на изключително малък размер за намаляване на талията не се препоръчва и може да бъде опасно. В случай на неправилна употреба на продукт, при не съответствие с неговите инструкции за употреба или алергична реакция към продукт, който не е дефектен, Компанията не носи никаква отговорност към „потребителя“, „потребителя” е длъжен да се информира за инструкциите и начините на употреба свързани с поръчаният продукт и специфичните медицински предупреждения, свързани с него.